Quan ens referim a podar un arbre o un arbust, sempre pensem en l’eliminació o la reducció de les branques, ja sigui per a obtenir una forma precisa o per a aconseguir una major floració. En el cas d’arbres fruiters, l’adrecem a obtenir major producció de fruits. Però com decidim quan i com hem de podar un arbre?
Els arbres del nostre jardí no necessiten de grans podes, ja que, suposadament, els tenim ubicats en un espai correcte per al seu màxim desenvolupament i, per tant, solament hauríem d’eliminar les branques malmeses, les seques o aquelles que, per la seva tipologia, poden interferir en el normal desenvolupament de la planta.
Per altra banda, cal saber que cada arbre és diferent i, per tant, es podarà segons el seu creixement i forma. És a dir, un llimoner no pot ser esporgat com una morera o que a un pollancre no li hem, de tallar les branques que fan de guia (apicals). I, sobretot, efectuar els talls de manera que no provoquem ni ferides que puguin malmetre l’arbre o que aportin creixement de branques innecessàries.
I per a decidir quan és la millor època per a esporgar un arbre, hem de tenir en compte el seu estat fenològic (floració, fructificació, etc.) i que estigui en parada vegetativa o repòs. Sempre pensem en l’hivern, però no tots els arbres i arbust s’han de podar quan fa fred. Solament ho farem amb espècies de fulla caduca i que pertanyin a la nostra zona climàtica. D’altres plantes s’esporguen a principis de primavera o a la tardor, fins i tot durant l’estiu.
Resumint, per a podar correctament els arbres del nostre jardí, hem de saber quina és la forma natural de l’arbre, quin volum de branques es pot eliminar, que cal dominar les diferents tècniques de poda i saber quan hem de efectuar la poda segons l’espècie.